A vezetés nehéz mesterség

Vezetőnek lenni most nehezebb kihívás, mint bármikor ezelőtt

Egy vállalatvezető átlagos napját több különböző témájú találkozó, több tucat bejövő levél, új feladatok, határidők, leszállítandók nyomása jellemzi. Ráadásul mindezek azonnal elérik a menedzsereket, hiszen a telefon, laptop szinte mindig kéznél van. Ezért figyelmünk sokszor megoszlik, ugrál egyik feladatról a másikra. A mai tempó és teljesítményelvárások mellett sokan érezhetik azt, hogy nem tudnak kikapcsolni, koncentrálni. Ennek hosszú távon frusztráció, lemerültség érzése, fáradtság, figyelmetlenség lehet a következménye.

A koncentráció minősége, a figyelem fenntartási képesség nagyban meghatározza, hogy milyen eredményeket érünk el.

Érdekes párhuzam, hogy sokan mondják azt, hogy azért nem meditálnak, mert nem tudják lecsendesíteni száguldozó gondolataikat. Ez egy félreértés, amit érdemes tisztázni, mert sok köze van ahhoz, hogy hogyan tudjuk fejleszteni koncentrációs képességünket.

Az, hogy pörögnek a fejünkben a gondolatok, egy teljesen természetes dolog. Mindenkivel így van ez, nem csak a menedzserekkel. Nem úgy születtünk, hogy sokáig tudnánk egy dologra koncentrálni. A gondolatok lecsendesítése egy képesség, ami fejleszthető. Például mentális tréninggel.

A meditációt mentális tréningnek is lehet tekinteni, amely egy nagyon hatékony módszer különböző képességeink fejlesztésére. A következő meditációknak ezért fontos része lesz, hogy figyelmünket a légzésünkkel kapcsolatos apró részletekre koncentráljuk.

Complete and Continue